Elektrikli otomobiller hakkında birçok yanlış bilgi var. Gerçekleri bilmeyen ve çoğu durumda hiç elektrikli araba kullanmamış insanlardan çok fazla spekülasyon ve yanıt geliyor. Burada elektrikli otomobiller hakkında sık sorulan tüm soruları bulacaksınız.

Elektrikli otomobiller hakkında birçok yanlış bilgi var. Gerçekleri bilmeyen ve çoğu durumda hiç elektrikli araba kullanmamış insanlardan çok fazla spekülasyon ve yanıt geliyor.

Burada elektrikli arabalarla ilgili sık sorulan tüm soruları bulacaksınız – zamanla bu listeye ekleyeceğiz.

Elektrikli araçlar neden bu kadar pahalı?
Bu tür teknolojilerin öncüsü olan Tesla, yakın zamana kadar elektrikli araçlar üzerinde esasen tekele sahipti.

Yerleşik bir otomobil üreticisinden ziyade bir teknoloji şirketi olarak kelimenin tam anlamıyla sıfırdan başladılar.

Bu, araçların yasal olarak yola çıkmasına izin verilmeden önce kapsamlı araştırma ve geliştirmeyi, araçların montajı için tesislerin inşasını ve sayısız başka engeli gerektiriyordu. Bu daha sonra “erken benimseyen” tüketici türüne aktarıldı.

Artık geleneksel otomobil üreticileri işlerini elektrikli araçların geleceğine yönlendirirken, çok otomobilli üretim platformları geliştiriyorlar; günümüzün asıl sorunu boyut. Üretilen araç sayısı talebi yansıtıyor. Talep arttıkça üretim verimliliği fiyatlara yansıyacak ve zamanla fiyatların düşmesine neden olacaktır.

Elektrikli bir araç ne kadar uzağa gidebilir?
Bunların hepsi, tıpkı geleneksel bir yakıt deposu gibi, akünün boyutuna bağlıdır.

Tıpkı dizel ve benzin depolarının litre cinsinden ölçüldüğü gibi, gerçek akü kapasitesi kWh cinsinden ölçülür. Daha büyük daha iyi.

Bu aynı zamanda sürüş tarzınıza da bağlıdır. Hızlı sürmek menzili azaltır, yavaş sürmek ise menzili artırır.

Şu anda 100 kWh bataryaya sahip üst düzey Tesla Model S araçları yaklaşık 530 km ile en iyi menzile sahip. Avustralya’nın en ucuz elektrikli otomobili Hyundai Ioniq, 230 kilometre menzile sahip ancak 28 kWh bataryaya sahip.

Pil boşsa ne olur?
Her elektrikli aracın aküsü, zamana ve kat edilen mesafeye dayalı bir garantiyle birlikte gelir. Tesla 8 yıl veya 200.000 km sunuyor.

Ancak özellikle kiralık araç filolarında pilin çok daha uzun süre dayandığı birçok örnek var. Ömrünün sonuna doğru, artık eskisi kadar uzun süre şarjı tutamayabilir ancak yine de yeterli şekilde çalışmaya devam edecektir. Bu, akıllı telefonunuzun piliyle aynıdır. Pil ilk gün 12 saat dayandıysa 5 yıl yoğun kullanımdan sonra ancak 8-10 saat dayanabiliyor. Araba aküleri bozulur ve daha az menzil sunar, ancak kolayca arızalanmazlar.

Jaguar I-Pace 8 yıl 160.000 km garanti sunuyor.

Pilleri güvenli bir şekilde nasıl geri dönüştürebilirsiniz?
Tıpkı bugün standart piller için geri dönüşüm programlarımız olduğu gibi, gelecekte de otomotiv şirketleri tarafından finanse edilen kapsamlı geri dönüşüm programlarının olması muhtemeldir; tıpkı cep telefonu şirketlerinin mobil geri dönüşüm programlarını finanse etmesi gibi.

Daha da önemlisi pillerin değiştirilmesine gerek yoktur ve ömürleri kısa değildir. Bir araba aküsü zayıflayacak ve daha az şarj ve dolayısıyla daha az menzil sağlayacaktır, ancak çalışmayı bırakmayacaktır.

Nasıl ve nerede şarj edebilirim?
İster Tesla, Jaguar, Hyundai veya başka bir elektrikli araba satın alın, hepsinde aynı genel şarj seçenekleri bulunur.

İlk önce evde. Pili şarj etmek için matkabınızı taktığınız prizle aynı olan normal elektrik prizinizi kullanın.

İkinci olarak, evinize bir duvar şarj cihazı takabilirsiniz. Bu hem şarj cihazına hem de kuruluma mal olur, ancak daha hızlı şarj hızları sunar.

Üçüncüsü, yakınınızdaki şarj noktalarında. Bu, yerel mağazalarınız, belediye otoparkı veya yakındaki bir işletme olabilir. Bu şarj cihazları, daha hızlı şarj hızları sundukları için evde takabileceğiniz duvar şarj cihazlarına benzer.

Sonunda önemli otoyollar boyunca süper hızlı şarj yerleri. Tesla’nın bugün diğer tüm otomobillere göre en büyük avantaja sahip olduğu yer burasıdır. Tesla, Avustralya genelinde “Süper Şarj Cihazları” kurdu. Bunlar yukarıdaki çözümlerin hepsinden daha hızlı şarj olur. Gelecekte Avustralya çapında otomobil dernekleri, otomobil şirketleri ve hatta “servis istasyonları” tarafından buna benzer yeni, tamamen nötr şarj istasyonları kurulacak.

Şarj edilmesi ne kadar sürer?
Evinizdeki normal bir prizden şarj etmek en yavaş seçenektir. Mesela yakın zamanda Hyundai Ioniq ile 70 km yol yaptım ve aracın aküsü hala %58 şarjlıydı. Araç saat 19.45’te normal elektrik prizine takılırsa sabah 4’te tamamen şarj olacaktır. Bu, günlük işe gidip gelme için tipik bir kullanım durumudur.

Duvar şarj cihazı genellikle yaklaşık iki kat daha hızlı şarj olur. Bu, çoğu aracı evde gece boyunca tamamen şarj edebileceğiniz anlamına gelir.

“Süper hızlı” bir şarj tesisi şu anda çoğu aracı 45-50 dakikada yaklaşık %80’e kadar şarj ediyor. Geriye kalan %20’lik kısım (cep telefonunuz gibi) daha uzun sürer çünkü sistemler pili güvenli bir şekilde şarj etmek ve riski önlemek için yavaşlar.

Bu süper hızlı şarj süresi, şarj sistemleri daha güçlü hale geldikçe önümüzdeki beş yıl içinde önemli ölçüde azalacak ve 45-50 dakikadan 15 dakika civarına düşmesi bekleniyor.

Güç nereden geliyor?
Her şey onu nereye taktığınıza bağlıdır.

Şu anda elektrikli araç sahiplerinin büyük çoğunluğunun evinde güneş panelleri var ve birçoğunun da ev bataryası var. Elbette bu tamamen temiz, yeşil bir deneyim anlamına geliyor.

Tesla Supercharger’ı şarj ettiğinizde, elektrik için yenilenebilir enerji kaynakları kullanıyorlar.

Ancak çoğumuz, nereden gelirse gelsin şebekeye bağlı olacağız ve elektrik çekeceğiz.

“Kirli enerji yeşil arabaları besler” argümanı dikkat dağıtmak için iyi bir fikir ama gerçekte tüm dünya bir şekilde yenilenebilir enerjiye ve pil depolamaya doğru ilerliyor. Kömür enerjisini seviyorsanız tak çalıştır, yeşil enerji istiyorsanız elektriğinizi yenilenebilir bir enerji sağlayıcısından almak için anlaşma yaptığınızdan emin olun.

Başarısızlık durumunda ne olur?
Çoğu durumda elektrik kesintileri çok yaygındır ve insanlar evlerinde elektrik olmadığında haklı olarak arabalarını şarj etmekten korkarlar.

Ancak ortalama bir araç sahibi, bir günde aracın menzilinden çok daha az kilometre kat eder. Yani her gece şarj etmenize gerek yok, bu sadece oluşturmaya değer bir alışkanlık. Dolayısıyla bir hafta süren elektrik kesintisi, şarj etmek için başka bir yer bulmanız gerektiği anlamına geliyor. Ancak ortalama bir araç sahibi için ortalama bir elektrik kesintisi sırasında bu sorun değildir.

Bu arada bulunduğunuz bölgede elektrik kesintisi olursa normal aracınıza benzin almak için daha fazla gitmeniz gerekecek çünkü servo arızalanacaktır.

Şarj maliyeti ne kadar?
Güneş enerjisine ve aküye bağlıysanız 0$. Ama bu ütopya.

Ortalama bir Avustralya evindeki pilin boyutuna ve elektrik maliyetine göre bazı temel hesaplamalar yapılabilir. Basitçe formül şu şekildedir: Akünün boyutu (kWh) x Sağladığınız elektriğin maliyeti (TL/kWh) = Elektrikli otomobilin sıfırdan tamamen şarj edilmesinin maliyeti. Bu da 100 km başına benzin maliyetinin yaklaşık 1/3 ila 1/2’sine denk geliyor.

Halka açık şarj istasyonlarını kullanmak isterseniz, müşterilerin ilgisini çekmek için şirketler tarafından sağlanan veya çevreyi teşvik amaçlı ücretsiz birçok istasyon görebiliriz.

Elektrikli bir araba karavanı veya tekneyi çekebilir mi?
Evet. Tabii ki, küçük bir benzinli motorda olduğu gibi Hyundai Ioniq değil. Ancak bir Tesla frenli olarak 2250 kg çekebilir; bir yat çekemez ve sürüş verimliliğinizi en az benzinli bir araba kadar etkiler.

Sokağa park edersem ne olur?
Büyük olasılıkla elektrikli araba size göre değil. İş yerinizde şarj altyapısı yoksa veya halka açık şarj ağına kolay erişiminiz yoksa, elektrikli araç sahibi olmak biraz zahmetli olabilir.

Gelecekte hidrojen arabaları gibi yeni enerji seçenekleri bu durumlara en uygun seçenek olabilir.

Ayrıca sokak şarj cihazı seçeneği de mevcuttur. Bunlar İskandinav ülkelerinde yaygındır ve yerel makamlar tarafından kurulmadığı takdirde, eyaletlerin bu tür şarj altyapısının ev sahipleri tarafından kurulmasına izin vermesi mümkündür; ancak maliyetler, şarj cihazlarının evdeki tipik kurulumundan daha yüksektir.

Apartman dairesinde yaşıyorum, nasıl şarj edebilirim?
Yeni dairelerde standart olarak duvar şarj cihazı bulunacağı neredeyse kesin, ancak mevcut birimlerin yüzbinlerce sakini için durum, sokağa park edenlerinkine benzer. Başka bir normal otoparkta şarj etme olanağına doğrudan erişiminiz olmadığı sürece veya benzin istasyonu gibi halka açık şarj istasyonları bugün süper hızlı hale gelmedikçe, kat mülkiyeti sahiplerinin elektrikli arabaları benimseyen son kişiler arasında olması bekleniyor.

Maliyet tasarrufları arabanın yüksek fiyatını dengeleyebilir mi?
Benzin pahalılaştıkça, yakıt ikmali yapma zorunluluğundan kaynaklanan yıllık maliyet tasarrufu da artıyor. Fiyat farkını telafi etmeyecek, ancak güneş enerjisi ve pillere gidiyorsanız bütçede bir iyileşme görmek için 5-10 yıl içinde gerçek bir mali durum oluşturmanız gerekecek.

Kötü trafik sıkışıklığına takılan elektrikli arabaları nasıl şarj ederiz?
Bu çok güzel. İnsanlar ciddi bir kaza olması ve binlerce aracın otoyolda mahsur kalması durumunda elektrikli araçların elektrikleri biteceği için duracağını düşünüyor.

Gerçek şu ki, elektrikli arabalar en fazla elektriği hızlı giderken kullanır. Dolayısıyla, eğer klima açıkken ve klimayı serin tutmak için motor çalışıyorken rahat bir şekilde hareketsiz otururlarsa, sadece hareketsiz durarak yakıt yakan benzinli araçlardan çok daha uzun süre oturabilirler.

Güçleri bittiğinde – tıpkı aynı durumda benzini biten benzinli araçlar gibi – benzinli araçlar da “yakıt ikmali” yaparken çekilir ve “şarj edilir”.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ŞARJ İSTASYONU TALEP

Sizinle Ne Zaman İletişime Geçelim?