Elektrikli araç kullananların sayısı her geçen yıl dünya çapında artıyor. Elbette bu yeni nesil otomobillerin günlük hayattaki işlevselliği de giderek daha fazla merak konusu haline geliyor. Bu konuyla ilgili çok fazla sorunuz varsa, size yol gösterecek tüm temel cevapları bu sayfada bulacaksınız!
Elektrikli araçların (EV) kullanımı özellikle son yıllarda Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’da önemli ölçüde arttı. Bunun nedenleri hem küresel ısınmaya karşı bireysel tedbirlerle hem de vergi indirimleri gibi devlet destekleriyle açıklanabilir. Ancak birçok kullanıcıya göre elektrikli araçların yaygınlaşmasındaki belirleyici faktör hiç şüphesiz düşük enerji maliyetleri, yüksek performans ve konforlu sürüş gibi üstün özellikleridir. Peki ikna olmak için daha fazlasına mı ihtiyacınız var? O halde hemen sorularınızın cevaplarına geçelim!
1. Elektrikli araçların performansı benzinli veya dizel araçlardan farklı mıdır?
Elektrikli araçlar ile konvansiyonel benzinli ve dizel araçlar arasında performans açısından hiçbir fark yoktur. Özellikle elektrikli araçlar, anında tork ürettikleri için içten yanmalı motorlu araçlara göre çok daha hızlı tepki verebiliyor. Ayrıca elektrik motoruna sahip olması ve egzozu olmaması nedeniyle kullanıcıya çok daha sessiz ve konforlu bir sürüş deneyimi sunuyor. Sıfır karbon emisyonu sayesinde hem sürücü hem de çevre dostudur.
2. Türkiye’de elektrikli araç var mı?
Türkiye’de farklı otomobil markalarına ait pek çok elektrikli otomobil modelini en güncel seçeneklerle bulmak mümkün. Yeni modellerin çoğu, araçların dünya lansmanı sırasında veya buna yakın dönemde Türk bayiler tarafından satışa sunuluyor. Türkiye ve dünyadaki en yeni elektrikli ve yarı elektrikli (hibrit) araçları görmek için artık elektrikli araç listemize tıklayabilirsiniz!
3. Türkiye’de elektrikli araç şarj istasyonları yaygın mıdır?
Türkiye’de başta İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirler olmak üzere pek çok şehirde elektrikli otomobiller için şarj istasyonları bulunuyor. Elektrikli araç sayısının artması nedeniyle ülke genelinde elektrikli araç şarj istasyonlarının sayısının da hızla artacağı öngörülüyor. Türkiye genelindeki şarj istasyonlarının sayısını ve yerlerini öğrenmek için Türkiye’deki elektrikli araç şarj haritasını bağlantıyı kullanarak kolayca görüntüleyebilirsiniz.
4. Elektrikli bir araba evde şarj edilebilir mi?
Elektrikli araçların evde şarj edilme seçenekleri aracın marka ve modeline göre değişiklik gösterebiliyor. Aracı satın aldığınızda gerekli güç kaynağı mevcutsa elektrikli araç evde de şarj edilebilir. Ancak evdeki prizlerin şarj seviyesi düşük olduğundan (seviye 1) pilin yüzde 100’e şarj olması yaklaşık bir gün sürebilir. Ancak benzin istasyonları, alışveriş merkezleri ve otoparklardaki seviye 2 (AC) ve 3 (DC) şarj istasyonlarında bu süre çok daha kısadır.
5. Elektrikli araçların kullanımı ekonomik açıdan ne gibi avantajlar sunuyor?
Elektrikli araçların alış fiyatı konvansiyonel otomobillere göre daha yüksek olsa da; Kullanım ömrü boyunca enerji ve bakım maliyetlerini önemli ölçüde azaltır. Aslında elektrik enerjisi her zaman benzin ve motorine göre daha düşük yatırımlarla elde edilebilmektedir. Ayrıca elektrik üretimi yenilenebilir enerji kaynaklarından olduğunda sadece elektrikli araçlar için değil, yerleşim alanları için bile ortalamanın çok altında değerlerde yüksek performans sağlanabiliyor.
Yakıtta yüzde 75’e varan tasarruf sağlayabilen elektrikli araçlar, büyük şehirlerdeki ücretsiz ya da uygun fiyatlı şarj istasyonlarıyla maliyet avantajını daha da artırıyor. Uzmanlar, araçlarını evde şarj edenler için gece saatlerini kullanmanın gündüze göre daha ucuz olduğunu söylüyor. Ayrıca mekanizmalarının basit olması nedeniyle elektrikli araçların servis ve bakımları konvansiyonel araçlara göre çok daha ucuz fiyatlara yapılabilmektedir. Nispeten pahalı bir pil değişimi, kullanıma bağlı olarak yalnızca sekiz yıla kadar bir süre sonra gerekli olduğundan, elektrikli araçların sürücüler için birçok açıdan ucuz olduğu kanıtlanmıştır.
6. Hibrit ve elektrikli araçlarda enerji kaynağı nedir?
Elektrikli araçlarda tek elektrik motoru bulunduğundan batarya tek enerji kaynağı görevi görüyor. Hibrit araçlar, adından da anlaşılacağı gibi her iki tahrik tipinin (yanmalı motor ve elektrik motoru) bir arada kullanıldığı otomobil türüdür. Elektrikli araçlara geçiş türü olarak kabul edilen bu araçlar “klasik” ve “plug-in hibrit” olmak üzere iki kategoriye ayrılıyor. Klasik hibritlerde hareketi sağlayan ana tahrik kaynağı içten yanmalı motor iken, plug-in hibritlerde elektrik motoru kablo aracılığıyla da şarj edilebiliyor.
Türkiye’de elektrikli araçları tercih etmek için pek çok neden var! Peki size en çok ne çekici geliyor?