Elektrikli Araç Şarj Ücretleri

Elektrikli araçlar son dönemlerde devrim niteliğinde teknolojilerle içten yanmalı motorlara sahip araçların da önüne geçmeyi başardı. Tüketiciler gerek çevre dostu olması gerekse daha az maliyet sunması nedeniyle elektrikli araç kullanımına yönelmeye başladı. Aslına bakıldığındaysa elektrikli araçların 1800’lü yıllarda ortaya çıktığı görülebilmekte. Özellikle 1920’li yıllara kadar aktif olarak çeşitli elektrikli araçların kullanımı sürdürülmüş. Ancak o dönemlerde yol çalışmalarının daha uzun menzillere çıkartılması neticesinde elektrikli araçların menzilleri yetersi kaldı. Diğer bir yandan o dönemlerde yeni fosil yakıt kaynaklarının bulunması fosil yakıtların elektrikten daha ucuz maliyete sahip olmasına yol açtı. Bu durum otomotiv sektöründeki üreticileri fosil yakıtlı araçlara yöneltti. Bunun sonucu olarak ise uzunca bir süre elektrikli araç teknolojileri rafa kaldırılmış oldu. 1960’lı yıllara gelindiğindeyse durum tekrar tersine dönmeye başladı. Zira fosil yakıtların yenilemez kaynaklar sınıfında yer alması mevcut kaynakların yetersiz olması sonucunu doğurdu. Öte yandan dünyanın ekolojik dengesinin fosil yakıtların yakılması sonucunda açığa çıkan kirli gazlardan zarar görmesi tekrar elektrikli araçlara dönüş sağladı. 21. Yüzyıla gelindiğindeyse otomotiv sektöründe bulunan firmalar elektrikli araçların geliştirilmesi yönünde çalışmalar başlattı. Ülkemizde TOGG ve yurtdışında Ford ve TESLA gibi firmalar bu alanda önemli çalışmalar yürütmekte. Elektrikli araç şarj istasyonu firmaları da bu teknolojilerin geliştirilmesinde önemli yer tutuyor. Reşarj bu anlamda önemli çalışmalar gerçekleştiren firmalar arasında yer almakta.

Elektrikli Araç Şarj Tipleri

Yukarıda da bahsedildiği gibi elektrikli araç teknolojilerinin geliştirilmesinde araç üreticilerinin yanı sıra elektrikli araç şarj istasyonu kurulumu gerçekleştiren firmalar da önemli rol oynamakta. Özellikle elektrikli araçların temel avantajlarının batarya kaynaklı olduğu baz alındığında bataryanın hızlı şarj olması ve şarj dolum işlemleri esnasında bataryanın zarar görmemesi dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında yer alıyor. Bu bağlamda Reşarj firması akılcı çözümleri müşterilerine sunuyor. Pek çok bölgeye kurulumunu gerçekleştirdiği elektrikli şarj istasyonlarıyla müşterilerine kaliteli ve güvenilir hizmet sağlıyor. Reşarj firmasının araç kullanıcılarına sunduğu şarj seçenekleri DC ve AC olarak iki farklı sınıfta gruplandırılabilir. AC ve DC şarj tiplerinin özellikleri şu şekilde açıklanabilir.

  • DC şarj tipi hızlı şarj olarak bilinir. Bunun temel nedeni DC akımın özelliklerinden gelir. DC akım elektrikli araçların bataryasına doğrudan uygulanabilir. Bu nedenle şarj süresini yarım saate kadar düşürebilir.
  • AC şarj tipi normal şarj olarak bilinir. Bu şarj tipinde bataryaya uygulanan akım miktarı DC akıma oranla azdır. Bu nedenden dolayı şarj süresi 2 ya da 3 saat aralığında değişiklik gösterir.

AC ve DC şarj tipleri arasındaki temel farklılıklar bunlardan dolayı kaynaklanır. Ancak şarj süresine etki eden tek unsur bunlarla sınırlı değildir. Şarj süresine büyük etkisi olan bir diğer unsur ise aracın batarya kapasitesidir. Bu duruma göre yukarıda verilen ortalama şarj süreleri değişiklik gösterebilir.

Elektrikli Araç Şarj Ücretleri Ne Kadar?

Elektrikli araç teknolojilerinin henüz hayatımızda yeni yeni popüler olması tüketicilerin aklında birçok soru belirmesine neden oluyor. Bu sorular arasında elektrikli araç şarj ücretleri de yer alıyor. Pek çok kullanıcı elektrikli şarj ücretlerinin kW başına hesaplandığını düşünse de yönetmelikler gereğince zamana bağlı olarak ücretlendirme gerçekleştiriliyor. Bunun temel sebepleri arasında tüm tüketicilerin şarj istasyonlarından verimli faydalanabilmesi geliyor. Diğer bir etkili unsursa araç bataryasına verilecek zararın önüne geçilebilmek. Tıpkı cep telefonlarında olduğu gibi araç bataryalarında da bataryalar tam dolu olduğunda şarj işlemine devam etmek batarya ömrünü kısaltıyor. Bu gibi durumların önüne geçebilmek için ücretlendirmeler yönetmelik gereğince zaman bazlı yapılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ŞARJ İSTASYONU TALEP

Sizinle Ne Zaman İletişime Geçelim?