Sizce elektrikli araçların avantajları mı yoksa dezavantajları mı var? Yoksa bu konuyla ilgili fikir geliştirme yolculuğuna yeni mi başlıyorsunuz? O halde akü teknolojisinden şarj maliyetlerine, nasıl çalıştıklarından şarj istasyonuna kadar elektrikli araçlar hakkında bilmek istediğiniz her şeyi bu sayfada bulacaksınız!
Elektrikli araçların çevresel etkisi, konvansiyonel otomobillere göre çok daha çevreci bir tablo ortaya koyuyor. Elektrikli araçların en öne çıkan özelliklerinden biri de budur. Sıfır CO2 emisyonunun yanı sıra; Bu teknolojik cihazların ürettiği gürültünün neredeyse yok denecek kadar az olması, şehir yaşamının büyük bir sorunu olan gürültü kirliliğine en etkili çözümlerden birini sunmaktadır. Elektrikli otomobillerin en konforlu araçlar arasında yer alması söz konusu olduğunda ses faktörünün de büyük rolü bulunuyor.
Peki hepsi bu mu?
Elektrikli araçlar (EV) yalnızca çevre dostu olmakla kalmıyor. Kullanıcılarına birçok yönden çeşitli avantajlar sunar: B. Kilometre, akü şarj maliyetleri ve bakım maliyetleri. Sizce tüm bunlar elektrikli bir araç satın almak için yeterli olabilir mi? Yoksa mevcut durumda dünya çapında ve özellikle Türkiye’de elektrikli araç kullanmanın dezavantajları daha mı büyük? Bu soruların cevabını merak ediyorsanız doğru yere geldiniz! Elektrikli otomobillerin artıları ve eksileri sayfanın en altında keşfetmenizi bekliyor…
1. Elektrikli araçların avantajları
Yazımızın girişinde genel olarak elektrikli otomobillerin avantajlarından bahsetmiştik. Ama konuyu daha geniş bir boyuta taşımanın zamanı geldi, değil mi? Bakalım elektrikli araçlar kullanıcılarına ne gibi faydalar sunuyor?
1.1. Çevre bilinci
Elektrikli araçların çalışma prensibine göre debriyaj, şanzıman veya egzoz borusunun bulunmaması, geleneksel benzinli ve dizel araçlardan en büyük farkıdır. Bu açıdan bakıldığında elektrikli araçlar egzoz dumanı yaymadıkları için tamamen çevre dostudurlar. Özellikle sürdürülebilirlik konusunda birçok şirket, çalışanlarının karbon ayak izini azaltmak için önemli adımlar atıyor. Kişisel kullanımın yanı sıra şirket araçlarının elektrikli araca dönüştürülmesi de beklenen adımlar arasında yer alıyor.
1.2. Konforlu sürüş keyfi
Konforlu otomobillerden beklenen hızlı hız değişimleri, sessiz sürüş ve hızlı reaksiyon süresi gibi temel özellikleri değerlendirmek mümkün. Elektrikli araç motoru tüm bu açılardan EV kullanıcılarının beklentilerini karşılıyor. Bu arabalar anında tork ürettikleri için alçak bir ağırlık merkezine sahiptirler, bu da yol tutuşunu, duyarlılığı ve sürüş konforunu artırır. Bu, elektrikli araçların geleneksel arabalara kıyasla çok daha hızlı hızlanıp fren yapmasına olanak tanıyor. Öte yandan daha sessiz ve çok daha yumuşak bir sürüş vaat ediyor.
1.3. Düşük yakıt maliyetleri
Elektrikli otomobiller, konvansiyonel araçlardaki benzinli ve dizele kıyasla şarj maliyetlerinde yüzde 75’e varan tasarruf sağlıyor. Bu durum ülkelerin petrol ürünlerine olan dışa bağımlılığını azaltarak sadece bireysel değil ulusal düzeyde de ekonomiye katkı sağlamaktadır. Aslında döviz fiyatları ve akaryakıt fiyatlarındaki artışlar ülkelerin gelecek stratejilerinde elektrikli araçlara daha olumlu yaklaşmalarına neden olan önemli faktörlerdir.
1.4. Şarj istasyonu bulmak kolay
Türkiye’de elektrikli araç şarj istasyonlarının sayısı her geçen gün artıyor. Bu artış, özellikle ülkenin en yoğun nüfusuna ev sahipliği yapan İstanbul, Ankara ve İzmir gibi şehirlerde son yıllarda daha da belirgin hale geldi. Günümüzde pek çok elektrikli araç hemen hemen tüm alışveriş merkezlerinde, benzin istasyonlarında ve evlerde kolaylıkla şarj edilebilmektedir. Aslında bu alandaki teknolojik gelişmeler, şarj türleri ve ünitelerinde devrim niteliğinde gelişmeler olacağını gösteriyor.
1.5. Düşük bakım maliyetleri
Yanmalı motorlu araçlarda hareket, yanmış yakıtı enerjiye dönüştüren karmaşık bir sistem gerektirir. Bu sistemlerde yağ, filtre gibi arızalanma riski taşıyan veya değiştirilmesi gereken birçok bileşen bulunmaktadır. Elektrikli araçlar ise doğrudan aküden güç aldığı için daha basit bir motor kurulumuyla üretiliyor. Bu, elektrikli araçların bakım maliyetlerini önemli ölçüde azaltır.
2. Elektrikli araçların dezavantajları
Sürekli gelişen bir alan olması nedeniyle elektrikli araçların günümüz teknolojik koşullarında hala bazı dezavantajları bulunabilmektedir. Ancak elektrikli araçlara yönelik hızla ilerleyen araştırma ve geliştirme çalışmaları ile bu sorunların kısa sürede aşılacağı öngörülüyor. Günümüz şartlarında elektrikli araçların ne gibi dezavantajları olabilir? İnceleyelim:
2.1. Yüksek fiyat
Araç fiyatlarındaki artışlar son dönemde araç sahibi olmak isteyenlerin en büyük dezavantajlarından biri oldu. Elbette konvansiyonel arabalara göre daha pahalı olan elektrikli araçlar dezavantajlı fiyatlandırılabiliyor. Elektrikli araçlar nispeten yeni olmasına rağmen teknolojik gelişmelere paralel olarak üretim malzemeleri, batarya ve şarj istasyonlarının maliyetleri her geçen yıl azalıyor. Bu, konvansiyonel araçlarla elektrikli araçlar arasındaki fiyat farkını azaltacaktır.
2.2. Belirsiz piyasa koşulları
Elektrikli araçlarla ilgili olumsuz değerlendirilen bir diğer sorun ise ikinci el araçların satılabilmesidir. Özellikle Türkiye gibi elektrikli araç kullanımının henüz gelişmediği pazarlarda bu araçların ikinci el satışları şimdilik belirsizliğini koruyor. Öte yandan her yıl yeni bir elektrikli araç modeli ve yeni bir batarya konsepti oluşturuluyor. Bunlar geçen seneye göre daha ileri teknolojilerle donatıldığı için bu dönemde satın almak yerine kiralamak daha mantıklı olabilir.
2.3. Uzun yükleme süresi
Elektrikli araçların şarj süresi ve menzili bu alanda en çok merak edilen konuların başında geliyor. Elektrikli araçlar, uzun menzilleri sayesinde, modele bağlı olarak tam şarjla konvansiyonel otomobillerle aynı mesafeyi kat edebiliyor. Hatta bazı modeller, bazı içten yanmalı motorlu araçlara göre daha az enerji kullanarak daha uzun mesafeler kat etmenize olanak sağlar.
Diğer bir sorun olan şarj süresi, AC (alternatif akım) ve DC (doğru akım) şarj istasyonuna bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir. Araç aküsü AC istasyonda 6 ila 8 saatte tamamen şarj olurken, DC istasyonlarda bu süre 40 dakikaya kadar düşebilmektedir. Ancak bu süre, bugünkü akaryakıt ikmal dönemine göre oldukça uzundur. Ancak konuyla ilgili yapılan çalışmalar, önümüzdeki yıllarda elektrikli araç akülerinin 10 dakikada tam kapasiteye kadar şarj edilebileceğini gösteriyor.
2.4. Belirli markalara ait pil kiralama ücreti
Bazı elektrikli araç üreticileri, araçlarında kullandıkları bataryalar için de kiralama ücreti talep edebiliyor. Potansiyel elektrikli araç alıcıları için dezavantaj gibi görünse de pil kiralamak, pil satın almaktan çok daha yüksek getiri sağlayabilir. Kiralama sürecinde; Pil performansının düşmesi durumunda üretici sözleşmede yeni bir pil de sağlayacaktır. Akünün sigorta avantajları da kiralama fiyatına dahildir.
Akü kiralaması olmayan elektrikli otomobiller için bazı markalar, satın alma fiyatına akü bakımı ve değişimini de dahil ederek tam garanti ve bakım desteği sunabiliyor. Dayalı; Pilin kiralanması veya garanti ve değişim ücretlerinin satın alma fiyatına dahil edilmesi, kullanıcıya her iki açıdan da avantaj sağlayabilir.
Özet olarak;
Teknolojinin avantaj ve dezavantajları birbirinden çok farklı olduğu gibi elektrikli araçlar için de aynı durum geçerli. Aslında yeni yaşam tarzlarının gelişimine bakıldığında, teknoloji gibi elektrikli araçların kullanımının da oldukça yaygınlaşacağı görülüyor. Ayrıca mevcut dezavantajlarını da yavaş yavaş geride bırakıyor.