Elektrikli araçlar nedir ve nasıl çalışırlar?

Geleneksel (yanmalı) motorların aksine, elektrikli araçlarda yakıt deposu yerine aracın altında bulunan bataryalar bulunur. 400 volt ile çalışan elektrik motorunun ihtiyacı olan enerji bu akülerden sağlanıyor. Herhangi bir güç kaynağından şarj edilebilen akü, aynı zamanda frenleme sırasında motorun ihtiyaç duyduğu enerjiyi de depoluyor. Araç, akülerde depolanan elektrik enerjisini elektrik motoruna aktararak hareket eder ve motor çalışır.

Elektrikli araçların kullanımı farklı mı?

Elektrikli araçlar, otomatik şanzımanlı herhangi bir araç gibi sürülür. Elektrikli araçlarda içten yanmalı motorlu araçlar gibi çok vitesli şanzıman sistemi bulunmamaktadır. Vites değişimi olmadığından tüm bu işlemler sırasında araçta herhangi bir darbe veya titreşim hissedilmez.

Elektrikli bir aracın temel avantajları nelerdir?

Elektrikli araç kullanmanın temel avantajı, düşük işletme maliyetlerine sahip olmaları ve herhangi bir egzoz emisyonu üretmemeleri nedeniyle çevre dostu olmalarıdır. Elektrikli araçlar, yüksek performansı ve sessizliği sayesinde benzersiz bir sürüş deneyimi sunuyor. Aynı zamanda CO2 salmayan elektrikli araçlar çevre dostu sürüşe de olanak sağlıyor.

Neden elektrikli araç almalıyım?

Elektrikli araç alma nedenlerini 5 sıfırla açıklayabiliriz:

Sıfır gürültü: Elektrik motoru, içten yanmalı motorlara göre daha sessizdir.
Titreşim Yok: Çalışan mekanik bir parça olmadığından titreşim hissedilmez.
Sıfır Vites Değiştirme: Elektrikli araçlarda çok kademeli şanzıman kullanılmadığı için vites değişimi söz konusu değildir. Ancak vites kolu otomatik şanzımanlı araçlardakine benzer.
CO2 emisyonu yok: Karbon bazlı yakıt kullanılmadığı için CO2 emisyonu da olmuyor.
Yakıt kokusu yok: Araç benzin, motorin veya gazla çalışmadığından yakıt kokusu da oluşmaz.

Elektrikli araç ile hibrit araç arasındaki fark nedir?

Elektrikli araçlar, gücünü tamamen akülü elektrik motorundan alan, yeni nesil, çevre dostu araçlardır. Hibrit araçlar hem içten yanmalı motora hem de elektrik motoruna sahip olan araçlardır.

Elektrikli aracımla karavan vb. çekebilir miyim?

Elektrikli araçlarda çeki demiri kullanılmaz.

Verim

Elektrikli araçların menzili ne kadar? Menzili hangi faktörler etkiler?
WLTP değerlerine göre Opel Mokka Electric’in menzili 327 km, Opel Corsa Electric’in menzili ise 350 km.

Elektrik menzili aşağıdaki koşullara bağlıdır:

İlgili modelin pil kapasitesi → Daha yüksek pil kapasitesi daha fazla menzil sunar.
Kişisel sürüş ayarı → Menzil, sportif ve hızlı sürüşten etkilenir.
Aracın sürüş modu → Seçilen sürüş modu menzili etkiler.
Rota → Rejeneratif fren sistemi sayesinde özellikle şehir içi trafikte şarjlı akü ile daha uzun menzil sunuyor.
Hava koşulları → Pilin enerji depolama kapasitesi yüksek ve düşük sıcaklıklardan etkilenir.
Klima ve koltuk ısıtması vb. Tüketim → Enerji tüketimi arttıkça menzili etkiler.
Lastik basıncı → Düşük basınç, lastiğin yerle temas alanını artırır, bu da sürtünmeyi artırır ve menzili etkiler.

Elektrikli aracımın araç bilgisayarı kalan mesafeyi gerçekçi bir şekilde gösteriyor mu?

Evet, mevcut araç kullanım tarzınıza bağlı olarak menzili ekranda görebilirsiniz. Menziliniz seçtiğiniz Spor, Normal ve Eco sürüş modlarına ve sürüş hızınıza bağlı olarak değişir.

Elektrikli araçlar benzinli ve dizel araçlara göre daha mı yavaş?

Elektrikli araçlarda vites değişimi olmadığından elektrik motorunun ürettiği tork doğrudan tekerleklere aktarılabiliyor. Bu, aküden kaynaklanan ilave ağırlığa rağmen, içten yanmalı motorlu araçlara kıyasla daha fazla hızlanma sağladığı anlamına gelir. Aynı zamanda tork çıkışı da daha yüksektir. Örnek;

Opel Mokka’nın torku 230 Nm iken Opel Mokka Electric’in torku 260 Nm’dir.

Opel Corsa’nın 0-100 km/s hızlanması 8,7 saniye iken Opel Corsa Electric’in 0-100 km/s hızlanması 8,1 saniyedir.

Piller zamanla güç kaybeder mi?

Cep telefonlarında da bulunabilen lityum iyon piller elektrikli araçlarda da kullanılıyor. Lityum-iyon piller çok fazla performans kaybı yaşamadan binlerce kez şarj edilip kullanılabilir. Stellantis olarak müşterilerimize elektrikli araçlarımızın akülerine 8 yıl 160.000 km veya %70 akü sağlığı garantisi sunuyoruz.

Pillerin düzenli olarak değiştirilmesi gerekiyor mu?

Hayır, pil değişimi belirli bir yıla, kilometreye veya bakım planına bağlı değildir. Stellantis olarak müşterilerimize akülerde 8 yıl, 160.000 km veya %70 akü sağlığı garantisi sunuyoruz.

Şarj

Elektrikli bir aracı şarj etmek için hangi sistemler var?

*DC şarj: Aracın yüksek akım ve doğru voltajla hızlı şarj edilmesi. Alternatif voltajla karşılaştırıldığında akünün doğrudan şarj edilmesi daha fazla akımla ve daha kısa sürede gerçekleşir.
*AC şarj: Elektrikli araçlarda, araca bağlanabilecek normal 220V güç kaynağına uygun şarj kablosu bulunabilir. Bu, arabanızı garajınızda veya dışarıdaki bir prizden şarj edebileceğiniz anlamına gelir. Şarj süreleri şarj akımına bağlıdır. Ancak daha hızlı şarj için aracınızı standart prizden daha hızlı şarj edecek bir ev duvar kutusu takabilirsiniz.
*Şarj İstasyonları: Yerel alışveriş merkezleri, oteller, spor salonları gibi lokasyonlarda şarj istasyonu ağı şirketlerinin sunduğu üyelik hizmeti kapsamında kullanılabilecek şarj istasyonlarında akünün şarj edilmesi yöntemidir.
*Rejeneratif fren sistemi: Elektrikli araçlar, rejeneratif fren sistemi sayesinde kinetik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürür ve bu enerjiyi aküyü şarj etmek için kullanır.

Elektrikli araç aküsünün şarj edilmesi ne kadar sürer?

Pilinizin şarj yöntemine göre değişen şarj süresi, 100kW DC şarj için 30 dakikada %80’e ulaşabiliyor.
Opel Mokka Electric ve Corsa Electric’in 7,4 kW’lık duvar kutusuyla pilin %100 şarj olma süresi yaklaşık 7,5 saattir.

Elektrikli aracımı geleneksel bir elektrik şebekesinde şarj edebilir miyim?

Elektrik şebekesi, genellikle güç tüketiminin düşük olduğu geceleri meydana gelen elektrikli araç şarjını kolaylıkla gerçekleştirebilir. Ülkemizdeki mevcut elektrikli araç stoku ağ sorunu yaratmıyor. Önümüzdeki yıllarda elektrikli araç sayısının artacağı göz önüne alındığında hükümetimizin bu konuda yatırım yapması gerekebilir.

Rejeneratif frenleme nedir?

Elektrikli araçlar hareket etmek için enerji kullanır. Örneğin araç yavaşladığında ve bu enerjiye ihtiyaç duyulmadığında frenleme kuvveti toplanarak motorun geriye doğru çalışmasına ve enerji üretmesine neden olur. Bu enerji pili şarj etmek için kullanılır.

Evimin elektrik sisteminde değişiklik yapmam gerekir mi?

Daha hızlı ve daha rahat şarj için müşterilerin duvar kutusu kurmaları önerilir. Bu kurulum için çözüm sunan şarj istasyonu tedarikçilerinden destek alınabilir.

Wallbox kurulumuyla ilgili nasıl destek alabilirim?

Wallbox kurulum hizmeti sunan tedarikçiler, müşterinin bulunduğu binayı değerlendirebilir ve binanın elektrik altyapısına uygun önerilerde bulunarak şarj çözümlerinin kurulumunu organize edebilir.

Evimde veya iş yerimde özel park yeri yoksa aracımı nasıl şarj edebilirim?

Standart ve hızlı şarj hizmetleri sunan, büyüyen bir halka açık şarj istasyonları ağı bulunmaktadır. Şehrin yoğun bölgelerinde ve ana yollarda çok sayıda şarj istasyonu bulunmaktadır.

Türkiye’de şarj istasyonlarını nerede bulabilirim?

Türkiye’de şarj istasyonu hizmeti veren çeşitli firmalar bulunmaktadır. Şarj istasyonu haritalarına bu firmaların web sitelerinden veya telefon uygulamalarından ulaşabilirsiniz.
Örneğin; Eşarj firmasının şarj istasyonlarına https://esarj.com/harita linklerine tıklayarak, ZES firmasının şarj istasyonlarına ise https://zes.net/sarj-istasyonlari linklerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

KW ve KWH nedir?

Kilowatt bir güç birimidir. Kilowatt saat, bir saatte tüketilen enerjinin kW cinsinden miktarıdır.

Pil tamamen boşaldığında şarj edilmeli mi?

Hayır, pilin şarjı bitene kadar beklememelisiniz. Pil lityum iyon pil olduğundan istediğiniz zaman şarj edebilirsiniz. İdeal olarak pil, şarj seviyesi %20’nin altına düşmeden şarj edilmelidir.

Pilin bitmesini ve mahsur kalmamasını nasıl önleyebilirsiniz?

Daha uzun yolculuklar planlanıyorsa yolculuk öncesinde rota planlaması ve aracın nerede şarj edileceğine dair araştırma yapılmalıdır.

Pilin aşırı şarj olma riski var mı?

Hayır, pil şarjı %100’e ulaştığında güç otomatik olarak kesilecektir.

Faz nedir? Neden tek fazlı ve üç fazlı ayrım var?

Monofaze elektrik akımını taşıyan tek hat iken, üç faz elektrik akımını taşıyan üç hattır. Bu nedenle üç fazlı varyant şarj süresi açısından daha avantajlıdır ancak ev sistemlerine kurulumu maliyetli olabilir.

Yükleme hızını neler etkiler?

Alternatif ve doğru akım gibi teknik parçaların yanı sıra dış ortam sıcaklığı ve akünün mevcut şarj durumu da etkilidir. Optimum şarj sıcaklığı yaklaşık 20 santigrat derecedir. Ayrıca %20 ila %80 aralığı şarjın daha hızlı tamamlandığı aralıktır.

Aracımın şarj sırasında %100 şarjlı olup olmadığını nasıl anlarım?

Bu, aracın şarj soketindeki ışığın renginden veya aracın sürücü bilgi ekranından belirlenebilir.

Sabit DC şarjı kullanmak pil ömrünü kısaltır mı?

Elektrikli araçlarımızda kullandığımız soğutma sistemi ve şarj yazılımı, hızlı DC şarj sırasında akünün aşırı yüklenmesini önler. Bu da pilin uzun süre kullanılabileceği anlamına geliyor.

Aracı uzun süre kullanmazsam boşalır mı?

Araçta harici enerji tüketen ek aksesuar bulunmadığı takdirde akü 3 aya kadar şarjını koruyabilir. Ancak pilin şarj seviyesini her 30 günde bir kontrol etmenizi öneririz.

Güvenlik

Elektrikli araçlar güvenli mi?

Evet. Elektrikli araçlar da diğer araçlarla aynı katı güvenlik standartlarına tabidir.

Elektrikli aracımı otomatik araç yıkama tesislerine götürebilir miyim?

Evet. Otomatik araç yıkama tesisleri elektrikli araçlar için özel bir tehlike oluşturmaz.

Yağmur yağdığında elektrikli aracımı şarj edebilir miyim?

Evet. Şarj sırasında yağmur yağsa bile tehlike yok.

Herhangi bir durumda elektrik çarpması riski var mıdır? B. Kaza durumunda aracın suya girmesi vb.
HAYIR. Kaza durumunda elektrik çarpması riski yoktur.

Elektrikli aracın sessizliği yayalar için tehlike oluşturmuyor mu?

Elektrikli araçlarımız 30 km/saat’e kadar hızlarda sadece dışarıdan duyulabilen, çevredeki yayaları uyaran ve dikkatlerini araca çeken bir sese sahiptir.

Elektrikli araçlarda yangın riski var mı?

Hayır aküden veya elektrik motorundan yangın çıkma riski yoktur. Sistemler ve batarya, elektrikli araçlara yönelik Avrupa standartlarına uygundur.

Elektrikli araçlarda radyasyon riski var mı?

Hayır, Dünya Sağlık Örgütünün onayladığı seviyelerin altındadır.

Elektrikli bir aracı otoparklara sürebilir miyim?

Girilebilir. Bazı otoparklarda elektrikli araçlara özel otopark ve şarj hizmetleri de sunuluyor.

Elektrikli aracım şarj olurken başka birisi gelip ona bağlı olan kabloyu çıkarabilir mi?

Hayır, şarj esnasında araç kilitlenirse kablo da şarj soketinde kilitlenerek kablonun dışarıdan müdahale ile çıkarılması engellenir.

Elektrikli bir aracın aküsüne kolayca erişilebiliyor mu? Dışarıdan müdahale ile sökülebilir mi?

Araç aküsü kolay ulaşılabilir bir yerde bulunmadığından üçüncü şahıslar tarafından sökülemez.

Garanti ve bakım

Pil garantisi var mı?

Akünün garanti süresi 8 yıl, 160.000 km veya %70 akü sağlığıdır.

Elektrikli araç modellerinin bakım süreleri diğer modellerden farklı mıdır?

Elektrikli araçlarımızın düzenli bakım aralıkları 25.000 km / 1 yıldır.

Elektrikli araç modellerinin bakım ücretleri farklı mıdır?

Rejeneratif fren sistemi sayesinde fren diskleri ve fren balatalarındaki aşınma yarı yarıya azalır. Elektrikli araçlarda motordan güç alan alternatör bulunmadığı ve klima kompresörü, direksiyon ve soğutma suyu pompası elektrikle çalıştırıldığı için belirli aralıklarla değiştirilmesi gereken V kayışına gerek yoktur. Geleneksel (yanmalı) motorlara kıyasla daha az parça kullanıldığı için bakım maliyetleri de önemli ölçüde daha düşüktür.

Yakıt tüketimi hesaplaması

Araç tipinize göre günlük, aylık ve yıllık yakıt tasarrufu hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ŞARJ İSTASYONU TALEP

Sizinle Ne Zaman İletişime Geçelim?