Elektrikli Araba Şarj Ücreti Ne Kadar?

Elektrikli Araba Şarj Ücreti Ne Kadar?

Elektrikli araçlar otomotiv sektöründe son dönemlerde sıklıkla gündemde. Petrol fiyatlarında meydana gelen artış bu durumun ana nedenlerinden bir tanesi. Diğer bir yandan dünyamızın fosil yakıt kullanımı nedeniyle günden güne daha da kirlenmesi pek çok çevre dostu tüketiciyi elektrikli araçlara yöneltiyor. Her ne kadar yeni bir konu olsa da elektrikli araçların tarihçesi incelendiğinde daha uzun bir süreyi kapsadığı görülebilmekte. Bilhassa 19 yüzyıllarda ortaya çıkmış ve o dönemlerde aktif olarak kullanılmış. Fakat daha sonraları çeşitli firmaların içten yanmalı motorlarla, yani fosil yakıtlarla çalışan araçların tasarımına öncelik vermesi nedeniyle elektrikli araçların kullanımı azaldı. Fakat dönem ilerledikçe ve teknolojik gelişmeler beraberinde geldikçe tekrar elektrikli araçlara dönüş yaşandı. Özellikle 1960’lı yıllar incelendiğinde elektrikli araçlara tekrar dönüş yaşandığı görülebilmekte. Bütün bunlara rağmen elektrikli araçların yeniden aktif şekilde kullanılması günümüze kadar uzamış durumda. TESLA’nın gerçekleştirdiği atılımlar nedeniyle rekabetçi piyasada yer edinmek isteyen diğer firmalar elektrikli araçlara ağırlık verdi. Diğer bir yandan maliyetler incelendiğinde elektrikli araçların daha avantajlı olduğu belirgin bir şekilde görülebilmekte. Bu araçların üretimlerinin artmasıysa beraberinde elektrikli araç şarj istasyonlarına duyulan ihtiyacı arttırmakta. Pek çok tüketicinin aklındaysa elektrikli araba şarj ücreti ne kadar sorusu beliriyor. Bu yazımızda detaylı olarak hepsinden bahsedeceğiz.

Elektrikli Arabalar Nasıl Şarj Edilir?

Elektrikli arabalar nasıl şarj edilir sorusu tüketiciler tarafından merak edilen bir başka sorudur. Bu soruya tam anlamıyla bir yanıt vermek için ilk olarak elektrikli araç şarj tipleri nelerdir bunları öğrenmek gerekiyor. Elektrikli araç şarj tipleri ikiye ayrılır. Bunlar AC ve DC şarj tipleridir. İki şarj türü arasındaki fark temel olarak AC ve DC akımlar arasındaki farktan kaynaklanmaktadır. AC ve DC akımların genel özelliklerini şu şekilde açıklayabiliriz:

  • AC Akım: Alternatif akım olarak geçen bu akım türü zaman göre değişkenlik göstermektedir. İşyerleri, evler veya santrallerde alternatif akım türü kullanılır. Pek çok cihaza ise direkt olarak uygulanması mümkün değildir.
  • DC Akım: Doğru akım olarak adlandırılmaktadır. Elektrikli cihazların pek çoğunda DC akım türü kullanılmaktadır. Evlerimizde kullandığımız cihazların bir kısmında da DC akım kullanılır. Ancak evlere gelen akım AC akım olduğu için dönüştürülmesi zorunludur. Bunun yanı sıra elektrikli arabalara direkt olarak verilmesi mümkündür.

AC ve DC akımların elektrikli araçlardaki farksa akımın direkt olarak uygulanıp uygulanamamasından gelmektedir. Bu durum iki şarj tipi arasında süre farkına neden olmaktadır. AC akım doğrudan bataryaya uygulanamadığı için şarj süresi 2-3 saat aralığını bulabilir. Ancak DC akımda bu süre yarım saate kadar inebilir. Reşarj firması elektrikli şarj istasyonlarında her iki şarj tipini de barındırır. Bu sayede araç kapasitesine ve müşteri isteklerine uygun şekilde şarj dolum işlemleri gerçekleştirilir.

Elektrikli Araçların Şarj Ücretleri

Elektrikli araç şarj ücreti belirlenirken sanılanın aksine kW bazına fiyatlandırma gerçekleştirilmez. Fiyatlandırma işlemi yönetmeliklerde zamana bağlı olarak belirlenir. Reşarj firması yönetmeliklere bağlı şekilde ücretlendirme işlemi gerçekleştirir. Ücretlendirmenin zamana bağlı olmasının bir nedeni de şarj süresinden kaynaklanmaktadır. Hızlı şarjın süresinin 30 dakika olması ve bunun yanı sıra araçların ekstradan şarj istasyonuna bağlı kalması diğer tüketiciler için zaman problemi doğurmaktadır. Her tüketicinin şarj istasyonlarından eşit faydalanmasını sağlamak amacıyla fiyatlandırma işlemi zaman üzerinden gerçekleştirilir. Şarj süresinde etken olan diğer unsursa araçların batarya özellikleridir. Araçların şarj olurken çekebilecekleri akım miktarına bağlı olarak şarj süresi artış veya azalış gösterebilir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ŞARJ İSTASYONU TALEP

Sizinle Ne Zaman İletişime Geçelim?